top of page

מפגש עם החברה החרדית

 

יום שלישי, 20/9, כ"ד אלול: בני ברק 

היכרות עם החברה בגובה העיניים

מאפיינים ושיח על בידול ושילוב

היכרות עם אגפי העירייה, העובדים והאתגריים המוניציפליים

היכרות עם התרבות והרחוב החרדי

 

סדר יום 

7:00-9:00 יציאה מבאר שבע לבני ברק

9:00-9:30 התארגנות

9:30-10:00 פתיחת יום במרכז הקהילתי 

10:00-11:00 "להיות חרדי" גודי סילמן - מנהל לשכת ראש העיר

11:15-12:15 "תודה על התשובה – בין שילוב ובידול" יעקב מתן ומיכל לב

12:15-13:15 ארוחת צהריים

13:15-13:45 בני ברק ברגליים - הליכה לעירייה יחד עם ישראל הינמן בוגר תכנית משפיעים

14:00-14:45 מגיעים לעירייה ומתחילים מלמטה - חלוקה לקבוצות ומפגש עם האגפים השונים

14:45-15:00 התכנסות חזרה

15:00-15:45 "אתגרים מוניציפליים" אריק אדלר - גזבר העירייה

16:00-16:30 עיבוד אמצע בשלשות

17:00-19:30 "בני ברק ברגליים 2.0" סיור תרבות ונשנוש עם פיני גורליק מדריך טיולים

19:30-20:15 ארוחת ערב

20:30-21:45 נסיעה והגעה לירושלים

״להיות חרדי״

גודי סילמן

מנהל לשכת ראש עיריית בני ברק.  

אחראי על קישרי הקהילות השונות בעיר בני ברק עם הרשות. משפיען חרדי, ובנוסף מוסר שיעורים בישיבות לנוער נושר ובערים חרדיות למחצה. גודי הוא בנו של אב בית דין בבני ברק הרב יהודה סילמן המשתייך לזרם הליטאי. אביו הינו דמות משמעותית בהנהגת הציבור החרדי, ופונים אליו רבים לשאלות ופניות אישיות.  

גודי.jpg

תודה על התשובה

יעקב מתן
ממפתחי תחום תעסוקת צעירים חרדים בתוכניות ג׳וינט ישראל ומשרד העבודה, ומנחה סדנאות לזהות חרדית בתעסוקה ובאקדמיה.

מיכל לב

מנכ"לית 'מובילות'- עמותה לקידום תעסוקה איכותית ופיתוח מנהיגות לנשים חרדיות. פעילה ויזמת חברתית, יועצת לחברות עסקיות ולאקדמיה בנושא גיוון תעסוקתי וכשירות תרבותית. מרצה ומעבירה סדנאות הכנה לעולם העבודה והרצאות הכרות עם החברה החרדית לקהלי יעד מגוונים. מלווה נשים בתהליכי שינוי תעסוקתי. חוקרת את השפעת המדיניות הממשלתית על תעסוקת נשים חרדיות בישראל.

יעקב מתן.jpg
מיכל לב.jpg

מלווה מקצועי

ישראל הינמן

סגן מנהל אגף אסטרטגיה בעיריית בני ברק.  

ישראל בן 37, נשוי ואב לשלושה ילדים. בוגר תכנית "משפיעים- חרדים לשירות המדינה ולשלטון המקומי". עוסק בפיתוח ארגוני וכלכלי, ניהול פרוקטים יחודיים, תכנון אסטרטגי ובקרה. כחלק מעבודתו עובד עם קבוצות להנגשת הנעשה בעיריית בני והייחודיות של האוכלוסיה החרדית. 

ישראל.jfif

אתגרים מוניציפליים

אריק אדלר

גיזבר עיריית בני ברק.

 משנת 2004 אריק משמש כגזבר ומנהל משאבי האנוש של עיריית בני ברק. שותף בכיר לעיצוב ויישום מדיניות ומשמש כראש צוות ההיגוי העירוני לתהליך ההבראה והשינוי הארגוני. בשנים 2000-2004 שימש אריק כסמנכ“ל כספים ומנהל אגף משאבי אנוש בחברת עמיד. במקביל, עוסק אריק בפעילות ציבורית והתנדבותית-מרצה מטעם משרד הפנים בתכניות הכשרה לליווי רשויות בתהליכי הבראה והתחדשות עירונית. בנוסף אריק מלווה כלכלי בהתנדבות של עמותות ציבוריות, ’יד לאחים‘ ו‘רפואה וחיים‘ המעניקות שירותי סעד רפואי וחברתי לאוכלוסיות נזקקות בחברה הישראלית. אריק בשירות מילואים פעיל כראש ענף כלכלה ביחידה ייעודית בפיקוד צפון. 

אריק אדלר.jpg

 

יום רביעי, 21/9, כ"ה אלול: ירושלים

הצעירים בחברה החרדית לימוד תורה וסמינר

היכרות עם הזווית של השלטון המרכזי את החברה והרשויות החרדיות

מפגש פנים אל פנים עם אנשי הקהילה

 

סדר יום 

7:30-8:30 ארוחת בוקר

8:30-9:00 בוקר טוב וכיף

9:00-9:45 עיבוד

10:15-11:15 חשיבות לימוד התורה מנחם אייזן - ביקור בישיבת קרלין

11:20-12:15 תעסוקה וחיבורים,  חני שטרנליכט - ביקור בסמינר

12:30-14:30 הפסקת צהריים

14:30-15:30 "מהזווית של השלטון המרכזי" אלישבע ליברמן - בוגרת תכנית משפיעים, אחראית פיתוח כלכלי חברתי חרדים

15:30-15:45 הפסקה

15:45-16:15 נסיעה

16:15-17:00 שיחת הכנה למפגש בבתים

17:00-19:30 בתים מבפנים – מפגש פנים אל פנים ואירוח בבתים כולל ארוחת ערב

20:00-21:00 סיכום סמינר

21:00-23:00 ערב כיף

חשיבות לימוד התורה

מנחם אייזן

נשוי, אב לתשעה ילדים.

דור שמיני בירושלים, בוגר של השכלה תורנית גבוהה, ותואר ראשון במינהל עסקים. מרצה בנושאים של זהות יהודית וישראלית, והיכרות מעמיקה עם החברה החרדית, מנהל את מערך הלימודים בקמפוס שטראוס, של המכללה האקדמית הדסה, בו לומדים כשמונה מאות סטודנטים חרדים.
שימש כחבר הנהלה במוסדות החינוך שלחסידות קרלין סטולין, ואחראי גם כיום על פרויקטים חינוכיים של הקהילה כמו: שימור אתרי התיישבות יהודיים ראשוניים בירושלים וטבריה, הפקת אירועים בתחום מורשת עדות ישראל, ועידוד דיאלוג ושיח בין הגוונים השונים בחברה הישראלית. עוסק גם בגישור, בהנחיית קבוצות, ובייעוץ לגורמי ממשל וחברה.
שימש בהתנדבות בשנים 2012-2022 ,כיו"ר וכחבר הנהלה במינהל הקהילתי גאולה בוכרים, ובשנים 2018–2020 כחבר בוועד המנהל של תכנית "משפיעים" לשילוב חרדים בשירות המדינה ובשלטון המקומי.

מנחם אייזן.jfif

ערך לימוד התורה

מפגש עם אברכים בבית מדרש של חסידות קארלין

חסידות קרלין סטולין הינה חסידות מוכרת וידועה בעולם החרדי. החסידות באה מהזרם המרכזי ("המיין סטרים") של עולם החסידויות המרכזי. החסידות מונה 30,000 חסידים בארץ ובעולם.
החסידות נוסדה במאה ה-18 בעיר קרלין בבלארוס. חסידות קרלין הייתה מהחצרות החסידיות הראשונות, ומהראשונות שהעמידו שושלת אדמו"רים. בתחומי המרחב הליטאי היא הייתה החסידות הבולטת והמשפיעה ביותר.
חסידות קרלין מדגישה את לימוד התורה ואת מידת האמת. 
החסידות מתאפיינת בכך שמצד אחד היא מזוהה היא הזרם המרכזי במגזר החרדי ויחד עם זאת פתוחה יחסית ביחס למגזר החרדי. במהלך משבר הקורונה החסידות הקפידה מאוד על תקנות הקורונה, ביטלה לימודים ואירועים והקפידה לחלוטין על מסיכות וכל התקנות הנלוות.


בית ברכה (בית פיין):
בית ברכה משמש קרית חינוך לנשים מהזרמים המרכזיים מהמגזר החרדי.
במקום מספר מוסדות חינוך, ובחלקם תוך שילוב של השכלה גבוהה בשיתוף האוניברסיטה הפתוחה.
מה שמאפיין את המקום הוא בכך שהנשים שלומדות במקום באות מהזרמים המרכזיים מלב החברה החרדית, ויחד עם זאת נשים אלו רוכשות השכלה גבוהה ותואר אקדמי רשמי של האוניברסיטה הפתוחה.
המקום דוגל במצויינות הן בלהיות "חרדי" והן בלהיות "אקדמי".

נושאים להרצאה:

הערך של הלמידה והמתח אל מול עולם החומר. ההשפעה על חינוך, שידוך, תעסוקה. 

חסידות קרלין.jpg

ביקור בסמינר - תעסוקה וחיבורים

חני שטרנליכט 

נשואה ליהושע - אברך בכולל "חושן משפט" לדיינות ושותף בהוצאת ספרי קודש. 

הורים ל-5 ילדים, 5 נכדות. 

חסידי קרלין סטולין מתגוררים בשכונת הבוכרים בירושלים. 

מייסדת שותפה (עם מיכל מלמד-כהן ז"ל) של קהילת "אִמָּהוֹת עִם מַהוּת", מתוך אמונה שלאִמָּהוֹת יש את העוצמה והכוח להשפיע על המשפחה, הקהילה והעם.  

 מפיקת מסעות וימי תוכן, בעיקר בירושלים ומרצה לסטטיסטיקה.  

בעלת תואר ראשון ותואר שני במנהל עסקים התמחות ב big data. 

 אוהבת להכיר א.נשים מכל המגזרים, לייצר חיבורים, לארח ולהתארח, להקשיב ולראות את הלב והנשמה. 

חני.jfif

מהזווית של השלטון המקומי

אלישבע ליברמן 

מנהלת קשרי ציבור ברשות לפיתוח כלכלי חברתי של המגזר החרדי, במשרד לשוויון חברתי. 

מתכללת את הנושאים החברתיים ברשות לפיתוח כלכלי-חברתי של המגזר החרדי, שותפה בהקמת הרשות מצעדיה הראשונים.  

הגיעה אל הרשות רשות מאגף בכיר "עתודות לישראל" במשרד ראש הממשלה. 

בוגרת תכנית צוערים לשרות המדינה- 'משפיעים'. 

פעילה חברתית, מסיימת בקרוב תואר שני בתקשורת וניו מדיה. 

אלישבע.jfif

סקירה כללית:

למרות גודלה של החברה , החרדים הם הסוד הסוציולוגי השמור ביותר במדינת ישראל . רוב תושבי מדינת ישראל אינם מכירים את החרדים. עד לאחרונה גם לא רצו להכיר. גם החרדים אחראים לכך, שהרי הם פועלים במודע לבידודם מהחברה הישראלית באמצעות הקמת "חומות של קדושה" . גטואיזציה עצמית מכאן וחוסר עניין משם מיקמו את החרדים בתוככי קופסה שחורה, בלתי – מפוענחת עבור הרוב הישראלי .הבערות בהכרת האחר היא כר פורה להתפתחות יחס סטריאוטיפי כלפיו.

אכן, יחסם של רוב הישראלים כלפי החרדים מאופיין בשתי הכללות בולטות :הראשונה, שלילית, ונגזרת מסוגיות שבמחלוקת עזה כגון השוויון בנשיאה בנטל השירות בצבא, עמדות מגדריות, מתח בין דת ומדינה וכפייה דתית וכמובן המאבק על תקציבים ציבוריים. זהו הרקע לצמיחתו של סטריאוטיפ מכוער, כביכול מהותה של הקבוצה היא נצלנות, כוחניות וקיצוניות חשוכה. הכותרות, שמטבען מתעדות בעיקר את החיכוך החרדי - ישראלי, מעצבות את התודעה הציבורית כלפי החרדים כמי שלא רק שאינם  שותפים לישראליות ,אלא אף מאיימים עליה .ההכללה השנייה פועלת בכיוון ההפוך, החיובי. יש הרואים בחרדיות ביטוי לאותנטיות יהודית; "צומוד" יהודי שמחויב לגרעין של אמת בלתי – מתפשרת ,שבלעדיו אין לנו קיום. כביכול החרדיות היא הביטוי הנוכחי של העבר היהודי המפואר, שהיא ממשיכתו הבלעדית, ולכן גלומה בה הבטחה חזקה מכול גם לגבי העתיד שלנו. הטיה זו מגיעה לעיתים עד כדי התבטלות כלפי החרדים, המאפיינת גם חילונים - אריאל שרון קבע כמה פעמים שבלי עולם התורה החרדי לא יהיה עם ישראל בדורות הבאים, וגם דתיים – לאומיים השומרים את התואר "גדול הדור" אך ורק לרבנים חרדים .תוצרי הלוואי של הסטריאוטיפים - דמוניזציה של החרדים, מצד אחד,והתבטלות כלפיהם, מצד שני - מקשים על פיתוח שותפות עניינית ונינוחה בין החרדים לבין הישראלים. אין זה עניין של מה בכך: ראשית , מנקודת ראות ערכית, מבחנו של הליברל הוא ביכולת ההכלה שלו את ה"אחר", השונה ממנו, וקבלתו כאדם.  דחייה א - פריורית של החרדים, הרווחת בחלק מהחוגים הליברליים, מעוררת תמיהה ומטילה צל של ממש על משמעותה של ליברליות זו. שנית, מנקודת ראות כלכלית, השתלבותם של החרדים בשווקים השונים היא הכרח לפיתוחו ולשגשוגו של המשק הישראלי. התהליך המבורך כבר החל. ואולם יחס מרוחק וחשדני כלפי החרדים עלול לגרום להתקפדותם פנימה, חזרה אל הגטו, ובכך לדומם את אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של הכלכלה המקומית.

שלישית, מנקודת ראות חברתית, ההכללות ביחס לחרדים  דוחפות להדרתם מהישראליות, להקלשת הסולידריות, ולהעמקה ולהחמרה של אחד השסעים המאיימים ביותר על הרקמה החברתית שלנו.  בהיעדר אחווה פנים - יהודית בישראל, עצם יכולת הקיום שלנו כמדינת לאום עלולה להתערער .

בְּנֵי בְּרַק

היא עיר במחוז תל אביב, השמינית בגודל אוכלוסייתה בישראל והעיר הצפופה ביותר בה. היא גובלת בתל אביב, ברמת גן, בפתח תקווה ובגבעת שמואל. 

 העיר נוסדה ב-1924 על ידי קבוצת חסידים יוצאי ורשה שבפולין מחברת "בית ונחלה"[4] בראשות יצחק גרשטנקורן, על אדמות שנרכשו מהכפר הערבי הסמוך אל-ח'ירייה, שנקרא באותה עת "אבן אבריק", תוך שימור שמה של העיר המקראית ומתקופת בית שני, המשנה והתלמוד "בני ברק", הנזכרת בתנ"ך ובמקורות חז"ל במיקום זה. בעיר זו התרכזה פעילותו והתקיימה ישיבתו של התנא הנודע רבי עקיבא, אשר על שמו קרוי רחובה הראשי של העיר כיום. תל בני ברק נמצא כיום מדרום לעיר. 

 שטח השיפוט של העיר, שבעת היווסדה עמד על 1,020 דונם, הוא כיום 7,310 דונם. הרוב המכריע של השטח מכוסה במבני מגורים, תעשייה ומסחר. היא הוכרזה כעיר בשנת 1949. 

 בני ברק היא עיר בעלת צביון חרדי. בעיר ישנן ישיבות רבות, בייחוד של הזרם החסידי והזרם הליטאי. כמו כן בעיר מוסדות דתיים רבים. בשטחה של העיר נותרה שכונה חילונית אחת, פרדס כץ, שאף היא עוברת תהליך התחרדות. עד שנות ה-80 של המאה ה-20 הייתה בני ברק העיר החרדית היחידה בישראל. 

אוכלוסייה 214,444 תושבים 

דירוג אוכלוסייה 8 

שינוי בגודל האוכלוסייה ‎1.8% בשנה 

צפיפות אוכלוסייה 29,336 תושבים לקמ"ר 

דירוג צפיפות 1 

bottom of page